31 Mart 2010 Çarşamba

Dalyan Köfte

Dalyan köfteyi çok severim. Görüntüsüyle davet yemeklerinizde yapabileceğiniz ve çocuklar için de gayet besleyici bir yemek. Uzun zamandır yapmamıştım. Emre sevdiğine göre galiba daha sık yapacağım :)


Malzemeler
- 750 gr yağsız kıyma
- 2 yumurta
- 2 orta boy soğan
- 3-4 ekmek içi
- 1 çorba kaşığı salça
- Tuz, karabiber, köfte baharatı

Köftenin içi için
- Haşlanmış 2 yumurta
- Haşlanmış 2 orta boy patates
- Haşlanmış 1 iri boy havuç
- Haşlanmış 150 gr bezelye

Bir kaba kıymayı koyun ve üzerine, ufalanmış ekmeyi, tuzu, baharatları, 2 yumurta sarısını ekleyin. Soğanları rendeleyip suyunu sıkın, posasını ekleyin. Köfte harcını iyice yoğurun. Yağlanmış, ısıya dayanıklı kaba köfte harcını 1 cm kalınlığında dikdörtgen şeklinde yayın. Haşlanmış havucu küp küp doğrayın ve haşlanmış bezelyelerle karıştırın. Tuzunu ayarlayın.

Köfte harcının orta kısmına uzunlamasına haşlanmış bir patates, yanına biraz bezelye-havuç karışımı, onun yanına haşlanmış bir yumurta şeklinde uzunlamasına dizin. Köfte harcını karşılıklı iki kenarını üst tarafta birleştirin. Kenarları hafifçe üstüste bindirerek yapıştırın. Köfteyi ek yeri altta kalacak şekilde çevirin. 1 tutam tuzla çırpılmış yumurta akını fırça yardımıyla, rulonun yanlarına ve üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında köftenin üzeri kızarana kadar, yaklaşık 25-30 dk pişirin. Salçayı 1- 1,5 su bardağı su ile inceltip, kaşık yardımıyla köftenin üzerine ve fırın kabına gezdirin. Köfteyi salçalı sosu ile 10 dk daha pişirin. Ilındıktan sonra dilimleyip servis yapın. Afiyet olsun !

30 Mart 2010 Salı

Taze Fasulye

Taze fasulyede A, B, C vitaminleri, fosfor, potasyum, demir ve kalsiyum mineralleri ayrıca, klorofil ve karbon hidratlar var. Taze fasulye hele de zeytinyağıyla hazırlan-mışsa besin değeri daha çok artar. Ve kalori değeri yükselir. Protein bakımından zengindir. Fasulyeden alınan bitkisel protein hayvansal protein gibi zararlı değildir, toksit etkileri yoktur.

Nasıl Alacaksınız?
1- Taze fasulyenin tazesi kırdığınız zaman cam gibi "çıt" diye bir ses çıkarır.
2- Kırılan yerde küçük su damlacıkları görülür.
3- Genişliği 6 milimetre kadar olmalı, yani taze fasulye fazla geniş olmamalıdır. Zira genişledikçe ipliği de artar.
4- Tazelerine bakın. Fasulyenin tazesinin taneleri küçük ve yuvarlaktır. Tane ne kadar büyük ve yassı ise fasulye de o kadar bayattır.
5- Renk de tazeliğin bir ölçüsüdür. Taze fasulye yemyeşildir. Renk sarıya çalmaya yüz tutmuşsa bayat demektir.

Nasıl Hazırlayacaksınız?1- İyice yıkayın. Fasulye sırıklarda yetişir. Altta bulunan sebzeler toprağa değer, mikroplu sularla temaslıdır. Gerek bu mikropların, gerekse üstlerinde bulunabilecek tarım ilacı artıklarının yokedilmesi için tencereye koymadan önce fasulyeyi iyice yıkayın.

2- Aldığınız gün yemek yapın.Taze fasulyenin içinde A, B ve C vitaminleri ve çeşitli madensel tuzlar bulunur. Taze fasulye bir günden fazla bekletildiğinde içindeki C vitamininin yüzde 20'sini kaybeder.

3- Fazla kaynatmayın. C ve B vitamini sıcağa karşı duyarlıdır. Ayrıca yarım saat sonra kaynatılan taze fasulye, her yüz gramında bulunan sodyumun 4, potasyumun 18, kalsiyumun 6, magnezyumun 11, demirin 0.2, bakırın 0.1, fosforun 15, klorun ise 14 miligramını kaybeder.

Yararları:
• Organizmanın madensel tuzlar gereksinimini karşılar.
• Böbrek taşlarının düşmesine yardımcı olur.
• İçinde fosfor bulunduğundan güç verir, fiziksel ve zihinsel yorgunlukları giderir.
• İdrar söktürür.
• Şeker ve karaciğer hastalıklarının, sanlığın iyileşmesini kolaylaştırır. Günde yarım bardak içilecek olan taze fasulye suyu en iyi doğal ilaçtır.

Karadeniz Usulü Etli Taze Fasulye

Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla artık taze fasulye pazardaki yerini aldı. Yazın sık sık etlisini, zeytinyağlısını yaparım. Taze fasulyeyi karadenizde barbunya ile pişirirler. İnanın lezzet iki katına çıkıyor. Bir de böyle deneyin...


Malzemeler

- 300 gr. kuşbaşı et
- 2 adet orta boy soğan
- 1 kg. taze fasulye
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı ve  tereyağı
- 3 adet orta boy domates
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 2 bardak sıcaksu (yetmezse ilave edin)
- 1 su bardağından 1 parmak eksik barbunya
- Tuz
- 2 diş sarımsak ince kıyılmış

Fasulyeleri yıkayın. Kılçıklarını ayıklayın ve yarım parmak uzunluğunda parçalara bölün.Tencereye zeytinyağını ekleyin ve lezzet veren tereyağı eritin. Etleri yemeklik doğranmış soğanı ve sarımsağı beraber tencereye alın. Kısık ateşte suyunu çekene kadar karıştırılarak kavurun.

Ayıklayıp küp küp doğranmış domatesleri, salçayı ve fasulyeleri ekleyerek 5 dakika daha kavurun. 2 bardak kaynamış iyi suyu ekleyin. Üzerine barbunyayı ekleyin. Fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Tuzunu ayarlayıp servis yapın. Afiyet Olsun!

28 Mart 2010 Pazar

Çikolata Soslu, Havuçlu Cevizli Kek

Bu pazar günü dolu dolu geçti. Akşam bildiğiniz üzere Fenerbahçe- Galatasaray maçı vardı. Bizim evde seyredileceği için çayın yanına ne yapsam diye düşündüm, düşündüm... Hem çikolatalı olsun, hem kek gibi olsun dedim ve bu tarif için kollarımı sıvadım. Bir Fenerbahçeli olarak keyifli bir akşamdı...


Malzemeler
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı sıvıyağ
- 1,5 su bardağı havuç rendesi
- 2 tatlı kaşığı tarçın
- 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 1 paket vanilya
- 2,5 su bardağı un

Sos
- Dr. Oetker bitter çikolata sos
- 2,5 su bardağı süt

Yumurtaları şekerle beyazlaşıncaya kadar çırpın. Un, sıvıyağ, vanilya, tarçın, rende havuç ve cevizi ekleyerek kıvamlı bir hamur elde edin. Yağlanmış kek kalıbına dökün. Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında 45 dakika pişirin. Bu arada sosu hazırlayın. Pişen kekin üzerine döküp, servis edin. Afiyet olsun!


Cornflakesli Kurabiye

Esin'in kahvaltı davetine arkadaşım Aslıhan ve ailesi de geldi. Benim bütün arkadaşlarım hamarat. Eli boş gelmemiş, bu müthiş tatlıyı getirmiş. Ben ilk defa yedim ve bayıldım. Çıtır çıtır bir kurabiye... Çocuklar çok sevdi. Doğum günlerinde yaparsanız, çocukların kapış kapış yiyeceklerini garanti edebilirim. Aslıhancım senin de ellerine sağlık...

Malzemeler:
- 250 gr mısır gevreği
- 50 gr tereyağı
- 4 adet metro
- 2 çorba kaşığı bal

Çikolataları, balı ve tereyağını benmari usulü eritin.Bu karışım soğumadan direkt corn flakeslerle karıştırın. Minik kek kalıplarına bölüştürün.  Bu işlemi hızlı yapmalısınız, yoksa soğuyunca birleşmiyorlar. Soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz.

Nokul

Bugün arkadaşım Esin'in evine Pazar kahvaltısına gittik. Ne güzel yapmış da bizi davet etmiş. Sohbetini özlemişim. Yine maharetli elleriyle, muhteşem bir kahvaltıyla bizi karşıladı. Arkadaşım ellerine kollarına sağlık.
Esin bu tarifi tv'de, Emine Beder'in programında yapmıştı. Programı kuaförümde seyrettmiştim. Seyrederken de gururlanıp, tüm kuafördekilere işte bu benim arkadaşım demiştim :)


Malzemeler:
- 2 adet ekmek hamuru
- 150 gr oda sıcaklığında margarin
- Tarçın
- 1 su bardağı ceviz
- 1 yumurta sarısı

Bir kabın içerisinde ekmek hamurunu margarinle iyice yoğurun. Tezgaha sıvıyağ sürün ve hamuru parmaklarınızla bastırarak serip, inceltin. Üzerine tarçını serpip, iri dövülmüş cevizi de üzerine yerleştirin. Rulo şeklinde sarın. Bıçakla dilim dilim kesip, ısıya dayanıklı kaba dizin. Üzerine yumurta sarısını sürün. Yumurta sarısına biraz sıvıyağ karıştırıp sürerseniz daha parlak bir renk alır. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin. Afiyet olsun!

26 Mart 2010 Cuma

Yeşil Mercimekli Börek


Malzemeler
- 5 adet yufka
- 1 şişe maden suyu
- 3adet yumurta
- 1 su bardağından 2 parmak eksik sıvıyağ

Harcı için
- 3 su bardağı yeşil mercimek
- 1 adet soğan
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- tuz
- karabiber

Üstü için
- 1 adet yumurta sarısı
- susam

Mercimekleri birgün önceden suda bekletin. Mercimekleri  dağılmayacak şekilde haşlayın. Suyunu süzün. Kavurmak için bir tavada ince doğranmış soğanları pembeleştirin. Mercimekleri ilave edin, karıştırın. Salçayı ekleyin ve biraz su ekleyin. Tuz ve karabiber, arzu ederseniz kırmızı pul biber ekleyin. Harcın suyunu çektirene kadar pişirin.

Sos için; soda, yumurta ve sıvı yağ çırparak karıştırın. Bir yufkayı serin ve üzerine sosu sürün. Üzerine ikinci yufkayı koyun. Sostan yine sürün. 8 eşit üçgen elde edilecek şekilde kesin. Her üçgene harçtan koyun ve sigara böreği gibi sarın. Üzerlerine yumurta sarısı sürün ve susam serpin. 200 dereye ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin. Afiyet olsun!

25 Mart 2010 Perşembe

Elmalı Kurabiye


Malzemeler:

- 1 paket margarin (oda sıcalığında)
- 1 adet yumurta
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı şeker
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartmatozu
- Aldığı kadar un (yaklaşık 5-6 su bardağı )

İç malzemeleri:

- 3 adet orta boy elma
- 1 çay bardağı cevız içi
- 1 çay kaşığı tarçın (silme)
- 3 çorba kaşığı şeker

Antep Dolması



Malzemeler:

- 300 gr kıyma
- 1 çay bardağı pirinç
- 1 tepeleme çorba kaşığı biber salçası
- 1 tepeleme yemek kaşığı domates salçası
- nane ,maydanoz, karabiber, tuz
- 2 soğan
- 3 diş sarımsak

Kuru patlıcanları, kaynar suya koyup çatal geçecek şekilde haşlayın. Biberleri ise ayrı suda en fazla 5 dk. haşlayın. Dolma içini hazırlamak için, önce zeytinyağında kıyılmış soğan ve sarımsakları hafifçe kavurun, salçaları da ilave edin ve iyice kavurun. Yıkanmış pirinci ekleyin ve hafifçe kavurun. Bir bardak sıcak suyla tuzunu, şekerini koyup suyunu çekene kadar pişirin. Baharatlar, maydonoz ve nane ekleyin ve harmanlayın.  Hazırlanan bu karışımı, kuru biber, kuru patlıcan içine bir parmak eksik olacak şekilde doldurun ve ağzını kapatın. Asma yapraklarını da zeytinyağlı dolma sarar gibi sarın. Dizme işlemi bittikten sonra, üzerine biraz tuz serpin. Dolmaların bir parmak altında olacak şekilde kaynar su katın. Kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin. Pişmesine yakın limon suyu (ya da nar ekşisi) ilave edin 10-15 dk. daha pişirin ocaktan alın. Afiyet olsun!






Zeytinyağlı Pırasa


Malzemeler:

- 5-6 dal pırasa

- 2 adet havuç
- 1 çay bardağı pirinç
- 1 çorba kaşığı şeker
- 2 çorba kaşığı limon suyu
- 1 çay bardağından biraz az zeytinyağı
- 1 bardak sıcak

Pırasaların uçlarındaki yeşil yapraklarını kesip atın. Kalan kısımları yıkayın. Sonra parmak kalınlığında verev kesin. Havuçları kazıyın ve onları da verev kesin. Yayvan bir tencere kullanın. Zeytinyağını tencereye koyun ve altını yakın. Havuçları ilave edin ve birkaç dakika çevirin. Sonra pırasaları ekleyin. Zeytinyağda onları da kavurun.

Diğer taraftan pirinci yıkayın ve pırasaların üzerine koyun. Sıcak suyu, tuzu, şekeri ve limon suyunu koyun. Ateşi biraz kısın ve pişirin. Pirinçler suyunu çekerse biraz daha sıcak su ilave edebilirsiniz. Soğuduğunda servis yapın. Afiyet olsun!

24 Mart 2010 Çarşamba

Fırında Hamsi

Balık severim ama balıkların arasında hamsinin yeri bende ayrıdır. Hamsinin her türlüsünü yaparım. Hamsili pilav, hamsi kuşu, hamsi ekmeği, hamsi buğulama, hamsi köftesi vs. Yaptıkça tarifleri sizinle paylaşacağım. Haftasonu hamsi almıştım. Mısır unuyla kızartmak çıtır çıtır ve çok lezzetli oluyor. Fakat tek tek unlayıp kızartmak; hem zaman alıyor hem de evde müthiş bir koku bırakıyor. O zaman aynı lezzeti, daha kısa zamanda ve kokusuz bir biçimde yapmanın yolu bu tariftir dedim ve yaptım. Hem daha vitaminli! Denemekte fayda var diyorum...

Malzemeler:
- 1 kilo hamsi
- 1 büyük soğan
- 3 diş sarımsak
- Pul biber, tuz, karabiber
- Sıvı yağ
- Limon

Hamsileri temizleyin ve kılçıklarını çıkartın .Yıkayıp sularının süzülmesi için delikli bir süzgece koyun. Soğanı piyazlık doğrayın.Sarımsakları doğrayın. Tavada soğan ve sarımsakları 2-3 yemek kaşığı sıvıyağda pembeleşinceye kadar kavurun.  Pembeleşince, pul biber, tuz , karabiber, yarım limon suyu , ve yarım bardak su ilave edin . Sos koyulaşıncaya kadar yaklaşık 15 dakika kadar pişirin. Daha sonra ocaktan alın. Bir ısıya dayanıklı bir kaba boşaltın. Üzerine hamsileri dizin . Suyu az geliyorsa biraz su ekleyebilirsiniz. Ama çok su koymayın. Üzerine biraz sıvı yağ gezdirebilirsiniz. Limon dilimlerini de üzerine yerleştirin. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 20 dk pişirin. Ben 20 dk sonrasında fırının ızgarasını açtım. Üzerlerini biraz kızarttım. Bana göre daha lezzetli oldu. Tercihinize kalmış. Afiyet olsun!



19 Mart 2010 Cuma

Pratik İskender


Çalışırken hep bir koşturmaca içindeydim. İşi bırakınca herşeye yetişebileceğimi sanıyordum. Fakat bazen nasıl akşam olduğuna şaşıyorum.İşte bu durumlar için, alışveriş yaparken pratik yapabileceğim ürünler de alırım ve deep freeze koyarım. Neyse dün baktım hazır döner var. Bu durumda kolay yol; ısıtıp pilavın üstüne koymak. Ya da biraz daha uğraşıp, güzel bir iskender yapmak. İşte bu bana daha çok yakışırdı.

Malzemeler
- 1 paket dana döner
- 1 orta boy soğan
- 2 adet taze soğan
- Yarım yemek kaşığı acı biber salçası
- Domates püresi
- 1,5 yemek kaşığı tereyağı
- Karabiber, kekik, tuz, kırmızı biber
- Ekmek ya da pide
- Yoğurt

Taze ve kuru soğanı ince ince doğrayın sıvı yağda kavurun. Biber salçası ile domates püresini ekleyin ve pişirin. Tuzu ve dilediğiniz kadar kekik, karabiber ekleyin. Daha sonra döneri de tavaya ekleyerek 15 dakika pisirin. Ekmekleri küp küp kesin ve kızartın. Bir tavada 1.5 kaşık tereyağ içinde kırmızı biber eritin. Ekmeklerin üzerine soslu döneri koyun, üzerine kırmızı biberli tereyağını dökün, yoğurt ile servis yapın. Afiyet olsun!

17 Mart 2010 Çarşamba

Hasanpaşa Köfte


köfte malzemeleri:

- 500 gr kıyma
- 1 baş kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 yumurta
- 2 dilim bayat ekmek içi
- tuz
- karabiber
 
püre malzemeleri:

- 5-6 patates
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- yarım su bardağı süt
- tuz
 
Üzerleri için kaşar peyniri rendesi

Köfte malzemeleri ile köfte yoğurun, yumurta kadar parça koparıp, içlerini çukurlaştırın. Yağlanmış tepsiye dizin ve 200 derecede ısıtılmış fırında 15- 20 dk. pişirin.

Bu arada püre için, patatesleri soyun, küçük doğrayın ve haşlayın. Haşlanan patatesleri iyice ezin, süt ve tereyağı ekleyerek püre haline getirin. Hazırladığınız püreyi,  pişen köftelerin içine varsa krema torbası ile sıkarak yoksa, kaşıkla doldurun. Üzerilerine kaşar rendesi serpin.
10 dakika kadar, üzerleri hafif kızararınca, servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

16 Mart 2010 Salı

Browni

Internete bakınca farklı farklı browni tarifleri gördüm. Bu kadar çok olmasının nedeni browniyi herkesin farklı sevmesi olması gerek. Bazıları ıslak sever, bazıları da kek kıvamında. Kimisi içine ceviz ekler, kimisi eklemez. Bazısı incecik sever, bazısı da kalın. Ne çeşit olursa olsun, yemek yapan herkesin kendine has, geliştirdiği bir brownie tarifi mutlaka vardır. Benim tercihim ise arada bir yerlerde. Kesinlikle kuru değil, ama yapış yapış da değil. Cevize gelince, ben eklenince daha güzel olduğunun kanısındayım. Eğer bugüne kadar kullandığınız tariften sıkılırsanız, benimkini denemekten çekinmeyin.
Malzemeler
- 3 yumurta
- 1 paket margarin ya da tereyağı
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 1,5 su bardağı un
- 1,5 su bardağı süt
- 2 çorba kaşığı kakao
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 1 paket bitter çikolata
- Arzu ederseniz yarım su bardağı iri kıyılmış ceviz ya da fındık
Margarini eritin ve bir kenarda ılınmaya bırakın. Kek kalıbını yağlayın. 1 paket çikolatayı bıçakla, çok küçük olmayacak şekilde kıyın ve 1 kaşık un ile karıştırıp unlayın. Bu arada fırını 180 derecede ısıtın.
Önce bir kapta yumurta ve şekeri krema kıvamına gelinceye kadar çırpın. Daha sonra sütü, yağı ve kakaoyu ekleyin. Bu karışımdan 1 su bardağı ayırın.
Karışıma kabartma tozunu, vanilyayı ve unu ekleyin. Eğer ceviz ya da fındıklı arzu ediyorsanız, bu aşamada karışıma ekleyin. Karıştırın ve kalıba dökün. 20-25 dk pişirin. Keki fırından çıkarınca sosu üzeine dökün.
Servis için üzerine fıstık serpebilirsiniz. Afiyet olsun!

Fırında Soslu Tavuk

Eşim eve geç gelecekse, Emre ile yemek için gelmesini bekleyemiyoruz. Eşim gelince de fotoğraftaki gibi tepsi hazırlarım. O da hem tv seyredip, hem yemeğini yer. Dünkü menümüz soslu tavuk, yanında pilav ve turşu, içecek olarak ayrandı.

Soslu tavuk tarifimi denemelisiniz. Tavuk ağızda hemen dağılıyor, lokum gibi oluyor. Bir daveti kurtaracak pratik, ama lezzetli bir tarif. Bir çorba, soslu tavuk ve pilav, yanında patates kızartması bir günü kurtaracak pratik bir menü dimi hanımlar!
Posted by Picasa
Malzemeler
- 500 gr tavuk pirzola veya kemiksiz but
- Yarım su bardağı kadar süt
- Yarım yemek kaşığı salça
- Tuz
- 2-3 diş sarımsak
- Baharatlar ( özellikle lezzet veren köri, kırmızı pul biber, karabiber, kekik )

Sos için tüm malzemeleri karıştırın ve tavuklarımızı bu sosa bulayıp ısıya dayanıklı bir kaba dizin. Kalan sosuda üstlerine dökün ve bu sosun içinde dolapta en az yarım saat kadar bekletin.
Önceden 200 C’ye ısıttığımız fırında 30- 40 dakika kadar, üstleri kızarana kadar pişirin. Sonuçta nar gibi kızarmış, ağızda dağılan ve tadınına doyulmayan tavuklarınız oluyor. Afiyet olsun!


10 Mart 2010 Çarşamba

Aşk Kuşları

İşte Budur! Bayağı zamanımı aldı ama değdi. Yeğenim Zeynep'in doğum gününde aşk kuşları pastasını yaptım. O kadar sevdim ki bu pastayı nasıl kesilmesine izin vereceğim diye düşündüm :) Ablama doğum günü pastası alma ben yapıyorum dediğimde, bana olan güvensizliğini hissettim. Daha bir özendim pastacığıma. Gerçekten de bana güvenememiş doğum günü pastası pastaneden sipariş etmişti. Ben pastamı ona gösterdiğimde şoke oldu. "Valla böyle bir pasta senden beklemiyordum" dedi. Doğum günü masasına iki pastayı da getirdi. Tabii ki bütün çocuklar benim pastama bayıldı. Sadece dış görünüşüne değil, lezzetine de bayıldılar. Pasta anında bitti.. Çocukların annelerinden bir sürü iltifat aldım. O an yorgunluğum kalmadı. Çok keyifli bir gündü...

Mavi Pasta

İlk şeker hamurlu pastayı yaparken eksiklerimi anladım. Daha güzelini yapabilirim dedim. Eşimin doğum gününde bu pastayı yaptım..

Kalpli pasta

Pastacı Burcu hanımın sitesini ilk gördüğümde ben de şeker hamurlu pasta yapmak istiyorum dedim. Sitesinde pasta yapımını çok güzel anlatıyor. İlk denemem beyaz kalpli pembe pastam....

7 Mart 2010 Pazar

Bisküvili Muzlu Pasta

Yapımı çok basit, zaman almayan bir pasta sizlere....



Malzemeler:
- 1 paket muzlu puding
- 3,5 su bardağı süt
- 1 büyük ya da 1,5 muz
- 36 adet pötibör bisküvi
- Üzerine çikolata sos (hazır soslardan olabilir)
 
Pudingi, paketinin arkasında yazdığı şekilde pişirin. Ancak süt miktarını biraz azaltın. Soğumaya bırakılın. Masanıza enlemesine ve boylamasına streç yayın. Sonra streçin üzerine bir kat pudingden sürün. Ne çok ince ne de çok kalın olsun. Üzerine pötibör bisküvilerini enine 3 sıra, boyuna 4 sıra olacak şekilde sıralayın. 
Elinizdeki bisküvi ve puding bitinceye kadar bu işlemi sürdürün. Daha sonra soyulmuş muzu pastanın ortasına koyun ve üzerine biraz daha puding dökün. İki kenarından havaya kaldırın. Bisküvileri ortada birleştirmeye çalışın. Streçle tüm çevresini sarın, bir gün buzdolabında bekletin. Ertesi gün üzerini çikolata sos ya da çikolata parçacıklarıyla süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun!

Fırında Makarna


Akşama yemeğe misafirlerim geleceğini öğrenince ne yapacağıma hızla karar vermeliydim. O gün zaten etli yaprak sarma yapacaktım. İçinde pirinç olduğundan yanına ancak makarna yakışır dedim. Hangi soslu makarnayı yapsam derken, fırında makarna geldi aklıma...

Malzemeler
- 1 paket fırın makarna
- 1 su bardağı süt
- 2 yumurta
- 1 çay kaşığı karabiber
- 100 gr beyaz peynir
- 200 gr taze kaşar rendesi
- 50 gr tereyağı ve biraz sıvı yağ

Makarnayı haşlayın ve süzün.Tereyağını eritin ve makarnaya dökün, karıştırın. Peynir karışımına karabiber dökün ve harmanlayın. Fırın kabına makarnayı, peynirleri koyun. Üzerlerine süt ve yumurtayı çırpıp dökün.
Tüm malzemeleri iyice karıştırın. Önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında, 30 dk pişirin. Son 10 dakikasında üzerine biraz kaşar rendesi eklerseniz. Görüntüsü ve tadı daha güzel oluyor.Biraz soğuduktan sonra dilimleyin. Afiyet olsun!




Posted by Picasa

Etli Yaprak Sarma





Malzemeler:


- 300 gr salamura asma yaprağı
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 300 gr dana kıyma
- 1 su bardağı pirinç
- 1 çay bardağı
- Çeyrek demet maydanoz
- 1 yemek kaşığı domates salçası ve biraz biber salçası
- 2 adet orta boy domates
- Tuz,
- karabiber, toz kırmızı biber, kuru nane
- 3 su bardağı kaynar su

Yapılışı:

Salamura yaprakları tuzunu atması için suda bekletin. Soğanı ve maydanozu küçük küçük doğrayın, domatesleri rendeleyin, pirinci ılık suda yıkayarak süzün. Pirinç, kıyma, baharatlar ve diğer tüm malzemeyi
geniş ve derin bir kaba alın ve yoğurun. Asma yaprağını düz bir zemine alın içine bir tatlı kaşığı kıymalı harçtan koyarak sarın.
Posted by Picasa

Kıymalı Fırında Sigara Böreği


Börekle açılışımı yapıyorum. Açılış için uygun bir tarif, çünkü bu böreğim çok sevilir. Yapıldığı gün biter. Boş zamanım olursa börekleri sarar, derin dondurucuya atarım. Beklenmedik misafirlerde çok büyük kolaylık oluyor. Ayrıca börek daha çıtır çıtır oluyor.Tavsiye ederim.


Malzemeler:

- 5 adet yufka
- 2 yumurta
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağından 1 parmak eksik sıvı yağ
- 350 gr kıyma
- 2 orta boy soğan
- karabiber ve tuz

Önce harcı hazırlayalım. Bir tavaya sıvı yağ koyup önce küp küp doğradığımız soğanları, sonra kıymayı kavuralım. Kıyma suyunu çekene kadar kavurduktan sonra, tuz ve karabiber ekleyelim.

Yumurta, süt ve sıvı yağı bir kapta çırpalım.Yufkayı masaya serelim. Serdiğimiz yufkaya sostan serpip, her tarafına yaydıktan sonra 2. yufkayı üstüne serelim. Tekrar sostan sürelim. Yufkayı 8 parçaya bölüp, harçtan koyup sigara şeklinde saralım.

Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında, 30 dak. pişirin. Afiyet olsun!

Papaz yahnisi


Malzemeler:
- 200 gr arpacik soğan (kabuklari soyulmuş)
- 500 gr kusbaşı et
- 3 diş sarmısak (kabuklari soyulmuş)
- 1/2 yemek kaşığı sirke
- 2 yemek kaşığı tereyağı , 1 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1,5 - 2 su bardağı sıcak su
- 1'er çay k. tarcin, yenibahar, kimyon

Tencereye sıvı yağı ve tereyağını koyun, etleri tencereye alip saldığı suyunu çekene kadar kavurun. Soğan ve sarmisaklari da tencereye ekleyip pembelesinceye kadar kavurmaya devam edin.

Baharatları ve sirkeyi ekleyip bir süre daha kavurun. Suyunu koyup cok kısık ateşte, tenceredeki su biraz katılaşıp sos kıvamına gelinceye kadar pişirin. Sıcakken pilav ile birlikte servis yapin. Afiyet olsun!

Mantar Çorbası

Bu çorbayı sevmeyen, beğenmeyen görmedim. Hangi misafirime yapsam, muhakkak tarifini ister. İçinde krema yok, fakat kremalı mantar çorbası tadında...
Yapımı çok kolay, içimi çok hafif ve lezzetli. Çok az zamanınız varsa, dolabınızda mantar varsa, fazla zaman harcamadan yapabileceğiniz pratik bir tarif sizlere...



Malzemeler:

- 400 gr. mantar
- Sıvıyağ ve tereyağı
- 4 su bardağı su
- 2 su bardağı süt
- 1 kahve fincanı un

Mantarları limonlu suda yıkayın. İnce ince doğrayın. Bir tencereye sıvıyağ ve tereyağını koyup, mantarları kavurun. 4 bardak suyu ekleyin. Başka bir kasede unu ve sütü çırpın. Tenceredeki su kaynayınca, sütü yavaş yavaş eklerken , bir yandan da karıştırın. Tuzunu ekleyin ve bir taşım kaynattıktan sonra çorbanız hazır. Afiyet olsun!

Sütlü Brokoli Çorbası

Bu bloga galiba en fazla çorba tarifi koyacağım. Neden mi? Çünkü 3 yaşında bir oğlum var. Adı Emre. Her annenin derdi olan iştahsızlık, benim de başımda. Ona yemek yedireceğim diye neler yaptığımı anlatsam, belki inanmazsınız belki de bana gülersiniz. Lavaboda o suyla oynarken, banyo yaparken (yazın tabii), tv seyrederken, oyun oynarken, kitap okurken vs. vs. Masa başında yemek yerken Emre'yi göreceğim günü iple çekiyorum. Çorba ile alakası ise; besleyici, onu ayakta tutacak, vitamin deposu olduğundan çeşit çeşit çorbalar yapıyorum. Hepsini sizlerle paylaşacağım.


Bugün sütlü brokoli çorbası yaptım. Emre'nin tercihi kitap okurken oldu. Kocaman bir kaseyi içti. Ben de çook mutlu oldum. Çünkü brokoli çok besleyici bir sebze. Bir de ben besleyiciliği artsın diye, brokoliyi haşlarken pirinç de koyuyorum.

Malzemeler:


• 500 gr brokoli
• 1 orta boy kuru soğan
• 1 yemek kaşığı tereyağı
• 1 yemek kaşığı un
• 4 su bardağı sıcak su (tavuk suyu da olabilir)
• 1 su bardağı süt
• Tuz, karabiber, kimyon
• 2 yemek kaşığı pirinç

Yapılışı:
• Brokoliyi ayıklayıp, yıkayıp, pirinçle birlikte iyice yumuşayana kadar haşlayıp süzün.
• Tencerede tereyağını kızdırıp ince kıyılmış soğanları orta ateşte kavurun. Soğanlar suyunu salıp yumuşadığında unu ilave edip kavurmaya devam edin.
• Brokolinin suyundan tencereye yavaş yavaş biraz döküp, bir yandan karıştırın ki topaklanmasın.
• Brokoli karışımı blenderdan geçirip, unlu karışıma ilave edin.
• Tuz, karabiber ve kimyon ekleyin ve bir taşım kaynatın.
Afiyet olsun!

Tam Buğday Ekmeği

Belki 10 senedir beyaz ekmek yemiyorum. Son 1 senedir de ekmek makinesi almamla, kendi ekmeğimi kendim yapmaya başladım. Fazla kalabalık olmadığımızdan ve ekmek tüketimimiz az olduğundan 3-4 günde bir ekmek yapıyorum. İnanılmaz lezzetli olmasının yanında bir o kadar da besleyici ekmekler. Ekmek makinamın önceden ayar programı sayesinde, akşamdan malzemeleri koyuyorum. Sabah ekmek kokusuyla uyanıyorum. Sıcacık ekmeğin üzerine tereyağ müthiş gider. Ama ben rejimde olduğumdan, kibrit kutusu kadar peynirimle beraber yedim. Evet rejim yapıyorum. Aman aman bir kilo fazlalığım yok. Sadece 2 kilo vermem lazım. Zamanında önlem almazsam bu 2 olur 5 kilo.. Aman Allah korusun :)


Geçelim tarifimize;
Malzemeler:

- 270 ml su
- 300 gr beyaz un
- 160 gr tam buğday unu
- 1 yemek kaşığı bal
- 1 tatlı kaşığı (silme) tuz
- 7 gr. ınstant maya (1,5 çay kaşığı)

Ekmek makinasına önce sıvıları koymalıyız. Su ve bal koyun. Üzerine iki unu karıştırıp koyalım. Unun ortasına mayayı koyun. Unun bir köşesine tuzu koyun. Tam buğday ekmeği seçeneğini seçin (yaklaşık 3 saat 20 dk) Afiyet olsun.

Etli Bamya


Malzemeler


- 500 gr bamya
- 1 orta boy soğan
- 250 gr kuşbaşı et
-  Domates ve biraz biber salçası
- 1 diş sarımsak
- 1 limon
- Tuz

Kuşbaşı etler tereyağ ve sıvı yağ karışımında biraz kavurun. Suyunu çekince soğanı ekleyin, hafif pembeleşene kadar kavurun.. Sarımsağı da ekleyin. Domates ve biber salçasını ekleyin ve karıştırın. Arzu ederseniz domates de koyabilirsiniz. Bamyaları yıkayın, baş tarafları küçük bir bıçakla hafifçe alın (Fazla aldığınızda bamya salyalanır). Bamyalar ete ilave edilip karıştırılır. Üzerini geçmeyecek kadar su, tuz ve limon suyu ekleyin sebzeler yumuşayıncaya kadar orta ateşte pişirin.

İsterseniz haşlanmış nohut da ilave edebilirsiniz. Daha lezzetli bir bamya yemeğiniz olur. Afiyet olsun!

Yayla Çorbası

İçinizi ısıtacak, çok çabuk hazırlanan bir çorba tarifi... Genelde yayla çorbası pirinçle yapılır. Ben pirinç kullanmadım. Çünkü pirinç çorbayı çok koyulaştırıyor. Onun yerine arpa şehriye ile yapıyorum. Bir de böyle deneyin çok lezzetli oluyor. Ancak oğluma yaparken pirinç kullanıyorum ki besleyiciliği artsın. Yayla çobasını yaparken dikkat edilecek nokta; çorbanın kesmemesi. Bunun için yayla çorbasını kısık ateşte yaparsanız, tuzu erken koyarsanız ve piştikten sonra kapağını kapatırsanız kesilebilir.


Malzemeler:

- 1,5 yemek kaşığı un
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı arpa şehriye
- 1 yumurta
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 1 yemek kaşığıkuru nane
- tuz, kırmızı biber

1lt suya arpa şehriyeleri ilave edin. Pişinceye kadar kaynatın. Bir kasede un, yumurta sarısını ve yoğurdu çırpın. Çorba suyundan, iki kaşık karıştırarak, hazırladığınız un-yoğurt-yumurta sarısı karışımını sulandırın (yoğurdun kesilmemesi için sıcaklığa alıştırın). Karışımı şehriyeli suya yavaş yavaş döküp karıştırın. İki taşım kaynatıp ateşten alın. Üzerine tereyağlı nane ve (isteğe göre) kırmızı biber gezdirin. Afiyet olsun!

Şehriyeli Pilav


Tüm evlerin vazgeçilmezi! En çok yapılan yemek. Etli yemeklerin yanında başka ne düşünebilinir ki! Mis gibi tereyağlı yapılmış pilava kim dayanır?


Malzemeler
- 2 su bardağı pirinç (özellikle baldo)
- 1 çay bardağı arpa şehriye (ben aslında göz kararı yaparım)
- 3 çorba kaşığı tereyağı
- 2 tatlı kaşığı tuz

Pirinci yıkayın. Yarım saat sıcak suda bekletin. Tencerede tereyağını eritin. Arpa şehriyelerini ekleyip, kavurun. Ateşi söndürüp tencerenin biraz soğumasını bekleyin. yoksa tereyağı hemen yanıp kararabilir. Pirinçlerin suyunu süzüp tencereye ekleyin. Karıştırmaya devam edin. Pirinçler parlak bir hal alana kadar kavurun. 1 su bardağı pirince, 1,5 bardak su ölçüsüyle, kaynamış suyu pirinçlere ilave edip, tuzunu da koyun. Daha sonra orta hararetli ateşte pirinçler görülünceye kadar pişirin. Su çekilip, pirinçler görülünce tencerenin ateşini iyice kısın. Piştikten sonra tencerenin kapağı ile tencere arasına bir peçete veya kağıt havlu koyup pilavı demlenmeye bırakın. Bunu yapmazsanız tenceredeki buhar pilavların ıslanmasına neden olur. Afiyet olsun!

Etli Kuru Fasulye


Malzemeler


- 2 su bardağı fasulye
- 500 gr kuşbaşı et (yağsız olanını tercih ediniz)
- 2 adet kuru soğan
- 1yemek kaşığı domates salçası
- Yarım çorba kaşığı biber salçası
- Tuz
- Zeytinyağı ve tereyağı

Fasulyeyi bir gece önceden ıslatın. Tencereye koyun, üzerini 2 parmak geçene kadar su koyup, yumuşayıncaya kadar haşlayın. Fasulyeler pişerken, ayrı bir geniş tencereye tereyağı ve zeytinyağı koyun. Eti ilave edip suyunu çekene kadar ara sıra karıştırarak kısık ateşte pişirin. 2 adet kuru soğanı yemeklik doğrayın ve kavurun. Salçaları ekleyin. Etlerin üzerine çıkacak kadar kaynar su ilave edin. Etler yumuşayana kadar pişirin. fasulyeleri etlerin üzerine boşaltın. Eğer fasulye ete göre fazla görünüyorsa bir kısmını piyaz yapmak için ayırın. Tencereye tuzu da ilave edip 1-2 taşım kaynatın. Afiyet olsun!

Kıymalı Tepsi Böreği

Malzemeler:

- 5 adet yufka
- 2 yumurta
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağından 1 parmak eksik sıvı yağ
- 400 gr kıyma
- 2 orta boy soğan
- karabiber ve tuz
- Üzeri için çörekotu

Önce harcı hazırlayalım. Bir tavaya sıvı yağ koyup önce küp küp doğradığımız soğanları, sonra kıymayı kavuralım. Kıyma suyunu çekene kadar kavurduktan sonra, tuz ve karabiber ekleyelim.

Yumurta, süt ve sıvı yağı bir kapta çırpalım. Yufkaların yarısını yağlanmış tepsiye kat kat, aralarına sıvıyağ-süt-yumurta karışımından sürerek yerleştirin. Harcı yayarak koyun. Kalan yufkaları da harcın üstüne yerleştirin. Fırınınızı 200 °C'ye getirip ısıtın. Tepsiyi ısıtılmış fırına sürün. Böreği 30 dakika pişirin. Tepsiyi fırından alın. Böreği bir kenarda soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra, küçük dilimler halinde kesin. Bir servis tabağına aktarıp, servis yapın. Afiyet olsun!

Fırında Köfte ve Patates

İşte vazgeçilmez üçlü! Hem yapımı pratik, hem de göze ve damağa hitap ediyor. Ani bir misafire yapılacak bir menü olduğu gibi, bir davetinizde de yapabileceğiniz bir menü. Bu menüye hayır diyecek birini tanımıyorum. Oğlum Emre, köfte ve pilavı sevdi. Ama şaşılacak bir durum patatesi sevmiyor. Ama biliyorum onu da sevecek zaman gelecek ve ben yeter yeme diyeceğim :)


Artık sağlıklı beslenmeye çalışıyorum. Aynı zamanda ev halkının da sağlıklı yemesini istiyorum. O nedenle bol yağda patates kızartmayı bıraktım. Köfte keza öyle, fırında pişiriyorum. Bu üçlüyü daha sağlıklı bir hale getirmeye çalışıyorum. Gelelim tarife;

KÖFTE

Malzemeler
- yarım kilo kıyma
- 1 kuru soğan (rende)
- 2-3 diş sarımsak (dövülmüş)
- 3 dilim bayat ekmek içi, ıslatılmış ve sıkılmış yada küçük bir kase galeta unu
- 1 yumurta
- tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- isteğe göre pul biber
- az zeytinyağı

Köfte için gereken tüm malzemeleri yoğurup harç yapın. Daha lezzetli olması için isterseniz bu harcı bir gece buzdolabında bekletin.
PATATES
İstediğiniz kadar patatesi soyun, elma dilimi şeklinde doğrayın. Üzerine bolca zeytinyağı, tuz, toz kırmızı biber koyun ve karıştırın. Aslında hoşunuza giden tüm baharatları ekleyebilirsiniz.

Fırına koyun ve patateslerin üstü hafif kızarmaya başlayınca, üzerlerine köfteleri ilave edin. Köftelerin bir yüzü kızarınca ters çevirin. Afiyet olsun!

6 Mart 2010 Cumartesi

Andoloz Çorbası

Malzemeler

- 1 çorba kaşığı haşlanmış pirinç
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 2 çorba kaşığı un
- 1 çorba kaşığı salça
- 1 tutam maydanoz
- Biraz tuz ve karabiber

Tencereye margarini koyup eritin. Unu ilave ederek bir süre kavurun, salçayı ekleyerek karıştırmaya devam edin. 5 bardak su katıp kaynatın. Kaynayan suyun içine haşlanmış pirinci, tuzu, karabiberi ve kıyılmış maydanozu ilave ederek karıştırın. 5-10dak daha pişirin. Afiyet olsun!

Portakallı Kek

Dün akşam misafir geleceğini öğrendiğim gibi mutfağa girdim. Bu muhteşem keki yaptım. Portakal sevenlere keki kesinlikle tavsiye ediyorum.


Malzemeler
- 3 yumurta
- 1 su bardağı süt
- yarım su bardağı sıvı yağ
- 50gr margarin (oda sıcaklığında yumuşamış)
- 2,5 su bardağı un
- 1 su bardağı şeker
- 1 paket kabartma tozu ve vanilya
- 1 adet portakal rendesi
- yarım çay bardağı portakal suyu

Yumurtaları ve şekeri köpük köpük olana kadar çırpın. İçine sıvı yağı, sütü ve margarini ekleyin. Portakal suyunu ve portakal rendesini koyup karıştırın. Diğer tarafta unu, vanilyayı ve kabartma tozunu eleyip karışıma ekleyin. Yağlanmış kek kalıbında, önceden ısıtılmış 170 derecede, 45 dakika pişirin. Afiyet olsun!

Ezogelin Çorba

Soğuk kış günlerinde yapılacak, sofralarınız için güzel , besleyici ve doyurucu bir çorba... Internette çok çeşitli ezogelin çorbası var. Bu denenmiş tarifi tereddüt etmeden yapabilirsiniz. Kıvamı, lezzeti çok güzel oluyor. Minik oğluşum da, babası da çok seviyor.


- 10 su bardağı et suyu
- 1 çay bardağı kırmızı mercimek
- Yarım çay bardağı pirinç
- Yarım çay bardağı bulgur
- 1 çorba kaşığı salça
- 1 büyük kuru soğan
- Sıvı yağ, tereyağı
- Tuz
- Arzu ederseniz biraz kırmızı biber yada pul biber
- 2 Çorba kaşığı kadar kuru nane

Tencerede tereyağı eritin. Üzerine sıvı yağ ve soğanı ilave edin ve kavurun. 8 bardak et suyunu tencereye ilave edin ve birkaç su yıkanmış kırmızı mercimek, pirinç ve bulguru ilave edin. Sulandırdığınız üç kaşık salçayı da koyup karıştırın. Mercimek, pirinç pişinceye kadar, kısık ateşte pişirin. Ayrı bir tavada kızdırdığınız yağın içine bol nane, (arzu ederseniz kırmızı biber) koyup,çorbaya ilave edin. Afiyet olsun!

Zeytinyağlı Bakla


Malzemeler


- 500 gr bakla
- 1 orta boy soğan
- 1 tatlı kaşığı un
- 1 limon
- 1 kesme şeker
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- üstü için yarım demet dereotu


Önce baklaları temizleyin. Limonlu suda bekletin. Soğanları yemeklik doğrayın ve yağda kavurun. Baklaları ekleyin. Üstüne unu sulandırarak dökün. Şeker ilave edin. 1,5 bardak sıcak suda çok kısık ateşte ağır ağır pişirin. Pişmesine yakın limon suyu ve dereotu eklenir. Afiyet olsun!