25 Mart 2010 Perşembe

Antep Dolması



Malzemeler:

- 300 gr kıyma
- 1 çay bardağı pirinç
- 1 tepeleme çorba kaşığı biber salçası
- 1 tepeleme yemek kaşığı domates salçası
- nane ,maydanoz, karabiber, tuz
- 2 soğan
- 3 diş sarımsak

Kuru patlıcanları, kaynar suya koyup çatal geçecek şekilde haşlayın. Biberleri ise ayrı suda en fazla 5 dk. haşlayın. Dolma içini hazırlamak için, önce zeytinyağında kıyılmış soğan ve sarımsakları hafifçe kavurun, salçaları da ilave edin ve iyice kavurun. Yıkanmış pirinci ekleyin ve hafifçe kavurun. Bir bardak sıcak suyla tuzunu, şekerini koyup suyunu çekene kadar pişirin. Baharatlar, maydonoz ve nane ekleyin ve harmanlayın.  Hazırlanan bu karışımı, kuru biber, kuru patlıcan içine bir parmak eksik olacak şekilde doldurun ve ağzını kapatın. Asma yapraklarını da zeytinyağlı dolma sarar gibi sarın. Dizme işlemi bittikten sonra, üzerine biraz tuz serpin. Dolmaların bir parmak altında olacak şekilde kaynar su katın. Kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin. Pişmesine yakın limon suyu (ya da nar ekşisi) ilave edin 10-15 dk. daha pişirin ocaktan alın. Afiyet olsun!






Hiç yorum yok: