7 Mart 2010 Pazar

Yayla Çorbası

İçinizi ısıtacak, çok çabuk hazırlanan bir çorba tarifi... Genelde yayla çorbası pirinçle yapılır. Ben pirinç kullanmadım. Çünkü pirinç çorbayı çok koyulaştırıyor. Onun yerine arpa şehriye ile yapıyorum. Bir de böyle deneyin çok lezzetli oluyor. Ancak oğluma yaparken pirinç kullanıyorum ki besleyiciliği artsın. Yayla çobasını yaparken dikkat edilecek nokta; çorbanın kesmemesi. Bunun için yayla çorbasını kısık ateşte yaparsanız, tuzu erken koyarsanız ve piştikten sonra kapağını kapatırsanız kesilebilir.


Malzemeler:

- 1,5 yemek kaşığı un
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı arpa şehriye
- 1 yumurta
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 1 yemek kaşığıkuru nane
- tuz, kırmızı biber

1lt suya arpa şehriyeleri ilave edin. Pişinceye kadar kaynatın. Bir kasede un, yumurta sarısını ve yoğurdu çırpın. Çorba suyundan, iki kaşık karıştırarak, hazırladığınız un-yoğurt-yumurta sarısı karışımını sulandırın (yoğurdun kesilmemesi için sıcaklığa alıştırın). Karışımı şehriyeli suya yavaş yavaş döküp karıştırın. İki taşım kaynatıp ateşten alın. Üzerine tereyağlı nane ve (isteğe göre) kırmızı biber gezdirin. Afiyet olsun!

Hiç yorum yok: