30 Nisan 2010 Cuma

Karnıyarık


Malzemeler
- 4 adet patlıcan
- 300 gram kıyma
- 3 adet domates
- 3 adet sivri biber
- 1 adet soğan
- 1/2 demet maydanoz
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1/2 su bardağı su
- zeytinyağı
- tuz

Patlıcanları çizgili soyup, tuzlu suda yarım saat bekletin. Soğanı küp küp doğrayın ve zeytinyağında kavurun. Kıymayı ilave edin. Kıymalar renk değiştirirken, küp küp doğranmış domatesleri, maydanozu ve tuzu ekleyin. Patlıcanları yağda kızartın. Kızaran patlıcanları fırın tepsisine dizip ortalarından yarın.Yarıklara kıymalı karışımı doldurun. Doldurulmuş patlıcanların üzerine domates dilimlerini ve biberleri koyun. Kıymalı harcı hazırladığınız tavaya salçayı ve suyu koyup karıştırarak kaynatın. Kaynayan sosu patlıcanların üzerine gezdirin. Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırnda 1 saat pişirin.

Zeytinyağlı Fasulye


Malzemeler
- 1kg taze fasulye
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 2 adet kuru soğan
- 3 adet soyulmuş domates
- 1 çay kaşığı toz şeker
- Tuz

Fasulyeleri kılçıkları çıkarılarak ayıklayın ve ortadan ikiye kırın.  Bol suda yıkayarak temiz suyun içinde bekletin. Tencereye yağ koyun ve rendelenmiş soğanı, rendelenmiş domatesi ilave edin. Taze fasulyeleri suyun içinden alarak tencereye ekleyin. Tuz ve şeker ilave edip ateşe koyun. 10-15 dakika kısık ateşte su ilave etmeden, tahta bir kaşıkla karıştırırak fasulyelerle, domates, soğanın iyice hallolmasını ve suyunu çekmesini bekleyin. Sonra fasulyelerin üzerine bir parmak çıkılacak şekilde sıcak su ekleyerek pişmeye bırakın. Pişen fasulye yemeğinin altını söndürün ve soğumaya bırakın. Afiyet olsun!

27 Nisan 2010 Salı

Domates Soslu Karışık Kızartma

Kızartma Malzemeleri
- 4-5 adet kabak
- 5 adet patlıcan
- 5 adet patates
- 7 adet çarliston biber

Sos için:
- 4 ya da 5 adet domates
- 1 kaşık domates salçası
- 5 diş sarımsak
- 2 kaşık sirke
- Tuz

Patlıcanları yıkayın, sap kısımlarını kestin ve alacalı soyun.Küp küp doğrayın.Kararmamaları için tuzlu suda beklettin. Biberlerin yıkayın ve orta büyüklükte küp küp doğrayın. Patatesleri soyun, yıkayın ve orta büyüklükte küp küp doğrayın.

Yağı kızdırın. Süzgeçte süzdürüp kağıt havlu ile kuruladığınız sebzeleri sırasıyla kızarttın.Kızarttıklarınızı kağıt havlu üzerine alın.Üzerine de kağıt havlu ile bastırarak fazlalık yağlarını alın.Kızartmaya tuz koymadım, sosun tuzu yeterli geliyor.


Sos: Domateslerin kabuklarını soyun, rendeleyin. Sarımsakları soyun ince ince dilimleyin.Pişirme tenceresine domates püresi, salça, sarımsak dilimleri, tuz, sıvıyağ ve sirke ilave edin ve karıştırın.Orta kısık ateşte 15-20dk pişirin. Hazırladığınız sebzelerin üzerine gezdirerek döküp, servis yapın. Afiyet olsun!

23 Nisan 2010 Cuma

İzmir Köfte


Köftesi için malzemeler
- 500 gr. kıyma
- 2 dilim bayat ekmek
- Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış)
- 2 tane orta boy soğan (rendelenmiş)
- 2 diş sarımsak
- Karabiber,pul biber, kimyon
- tuz
- Kıvamı bulması için 1 kahve fincanı kadar su

Diğer Malzemeler
- 3 orta boy patates
- 2 tane domates
- 2 tane çarliston biber
- 2 kaşık domates salçası
- Yeteri kadar sıvı yağ,
- tuz

Önce köfteyi hazırlayın. Soğanı, sarımsağı rendeleyin. Bir kaba kıymayı, rendeleri, baharatları, maydanozu koyun. Daha sonra az su yardımı ile kıvamlı bir köfte elde edene kadar yoğurun. Uzunlamasına köfteler yapın. Diğer taraftan patatesleri soyup yıkayıp kurulayın. Elma dilimi şeklinde kesin ve bol sıvı yağda yarı kıvamda kızartın. Kızdırılmış yağda köfteleri tam pişmeyecek şekilde kızartın.Patateslerin kabuklarını soyun ve elma dilimler şeklinde kesin. Tuzlayın  ve onları da hafifçe kızartın.

Kızaran patatesleri uygun bir tepsiye alın. Kızaran köfteleride patateslerin üzerine döşeyin. Üzerine elma dilimi domatesleri ve biberleri koyun. Köfteleri kızarttığınız tavada, 2 kaşık salçayı az yağda kokusu çıkana kadar çevirin. 3 su bardağı kadar sıcak suyu ilave edin. Bir kaynatın ve ocaktan alın. Patates ve köftelerin üzerine dökün. 200 derecelik fırında 30 dakika kadar pişirin.

İsterseniz tepsinin üzerini yağlı kağıt yada aluminyum folya ile kapatın. Böylece üzerindeki domatesler ve biber yanmamış olur. Afiyet olsun !

Fincanda Kek


Malzemeler
- 2 yumurta
- 1/2 çay bardağı sıvıyağ
- 1/3 su bardağı pekmez
- 1 yemek kaşığı krema
- 1.5 su bardağı un
- 1 paket vanilya
- 1/2 paket kabartma tozu
-1 yemek kaşığı portakal kabuğu , ben dr oetker'in rum aromasını kullandım.

Bir kapta pekmez, yumurta, krema ve sıvıyağ karıştırın.Un, vanilya, kabartma tozu, ve portakal kabuğu rendesi ilave edin. Çay fincanlarını yağlayın.


Karışımı yarısına gelecek şekilde doldurun. İçine sıcak su doldurulmuş tencerenin içine fincanlar yerleştirin ve üstüne bir bez kapatıp, kapağını kapatın. Kısık ateşte 15-20 dakika pişirin. Ateşi kapatıp bir 10 dakika dinlendirdikten sonra fincanlardan çıkarıp servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

20 Nisan 2010 Salı

Çikolatalı Muffin

Canım arkadaşım Seyhan doğum yaptı. 3 hafta erken gelerek bize sürpriz yapan İrem bebek dünyamıza hoşgeldin!

Bu aralar çikolatalı birşeyler yapmak istiyordum. İrem bebek çikolatalı muffin yapmama vesile oldu. Tam 12 adet çıktı. 2 tanesi Emre tarafından yenirken, 2 tanesi de babası işe giderken götürünce geriye 8 tane kaldı. Seyhan'a gidene kadar tamamen biteceğinden korktum :) Neyse ki tüm misafirlere yetti ve muffinlerim herkesten tam not aldı.

- 80 gr bitter çikolata
- 1,5 çay bardağı su
- 90 gr tereyağı veya margarin
- 220 gr esmer şeker
- 2 yumurta
- 5 çorba kaşığı un
- 2 çorba kaşığı kakao
- Yarım su bardağı kırık fındık

Fırınızı 170 dereceye getirip ısıtmaya başlatın.Çikolata ile suyu bir cezvenin içerisinde eritin.Yağ, şeker ve yumurtaları mikser ile incelip rengi açılana kadar çırpın. Bu karışıma birlikte elenmiş un ve kakaoyu, fındıkları ve sulu çikolatayı ilave edip homojenleşinceye kadar tekrar çırpın. Muffin kağıtlarına ağzına kadar karışımımızı bölüştürün. Yaklaşık 25 dakika pişirin.

İsterseniz üzerine ganaj hazırlayabilirsiniz. İsterseniz böyle de servis edebilirsiniz. 100 gr sütlü kuverturu, 60 ml sıvı krema ile birlikte eritin. Sertleşinceye kadar bekletin. Soğumuş cupcake'lerin üzerilerine sürüp servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun!

16 Nisan 2010 Cuma

Çavdarlı Ekmek

Malzemeler
- 1- 1/2 su bardağı beyaz un
- 2 bardak çavdar unu
- 7 gr ınstant maya
- 1 tatlı kaşığı silme tuz
- 2 çorba kaşığı pekmez
- 1 tatlı kaşığı bal
- 1 su bardağı oda sıcaklığında su
- Yarım su bardağı oda sıcaklığında süt
- 25 gr yumuşatılmış tereyağı

Ekmek makinasının haznesine önce sıvıları, yani suyu, sütü, pekmezi ve balı koyun. Üzerine unları kaşıkla serperek dökün. Bir köşesine tuzu, diğer köşesine tereyağını koyun. Ortayı açıp, mayayı yerleştirin.
3 saatlik bir programda pişirin. Afiyet olsun!

Patates Pizzası


Malzemeler

- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 kuru soğan, yemeklik doğranmış
- 3-4 sivri biber, doğranmış
- 4 patates, soyulup küp küp doğranmış
- 3 uzun sosis, 1 parmak sucuk, doğranmış
- 2 çay bardağı kaşar peyniri, rendelenmiş
- tuz, karabiber, pulbiber

Zeytinyağında soğan ve biberi öldürün . Başka bir tavada sosisi, sucuğu ekleyip ve patatesleri ekleyip kavurun. Soğan ve biber karışımına ilave edin. 1-2 kez karıştırın. Tuzu ve baharatları ekleyin. Arada karıştırarak patatesler pişene kadar bekleyin.

 
Malzemeyi fırın kabına alın, üzerine kaşarı yayıp 200C'de kaşarlar eriyene kadar pişirin.

15 Nisan 2010 Perşembe

Kağıt Kebabı

Sanki öğleyin misafirim olacağını hissetmiştim de, akşam yemeğini sabahtan hazırlamıştım. Kebapları kağıtlara bölüştürüp, fırına verme işini akşama bırakmıştım. Öğleyin eşim arkadaşıyla geldi. Ellerinde kocaman ama kocaman bir kutu... Bir sene önce plazma almıştık. Bu sefer daha büyük bir plazma almış. 6 buçuk yıllık evliyiz ve bu bizim dördüncü televizyonumuz. Bu kadar sık tv değiştiren başka aile yoktur herhalde. Eşim teknolojik gelişmeleri sıkı takip eder.

Size öğle yemeği hazırlayayım dedim. Arkadaşı biraz tedirgin, "gerek yok" dedi. Neyse ben sofrayı hazırladım. Yemeye başladılar ve eşimin arkadaşı itiraflara başladı. Herkesin yemeğini yemediğini, herkesin elinin lezzetin olmadığını söyledi. Tereddütü ondanmış. Ama yiyince bu tereddütün yersiz olduğunu anlamış. Ellerinize sağlık mükemmel olmuş dedi. Bu arada eşimin yüzündeki ifadeyi görmek de çok güzeldi.


Malzemeler
- 650-700 gr kuşbaşı et
- 4 adet sivribiber
-1 adet ortaboy soğan
- 2 adet orta boy patates
- 1 adet iri havuç
- 2 adet orta boy domates
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 su bardağı haşlanmış bezelye
- 1 su bardağı sıcak su
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 çay kaşığı kekik
- Tuz, karabiber, kırmızı biber

Tencerede yağ ile küp küp doğranmış soğanı kavurun. Etleri ilave ederek kavurmaya devam edin. Küp küp doğranmış havuç ve patatesleri de ekleyin. Salçayı da ekleyip bir dakika kavurun. Sıcak suyu ekleyin. Tuz, karabiber, kırmızıbiber ve kekikle tatlandırıp, suyu iyice çekilene kadar pişirin. Yağlı kağıtları 30 cm boyunda kareler halinde kesip, tenceredeki etli harcı tamamına eşit bir şekilde dağıtın. İçlerine dilimlenmiş domates, kalın halkalar halinde doğranmış biber ve bezelyeleri de paylaştırın. Paket yaparmış gibi sarıp, her iki kenardan da sıkıştırıp ters çevirerek fırın tepssine dizin. Üzerlerini hafifçe su ile ıslatın. 220 derecede paketlerin üstü kızarana kadar pişirin.



Servis tabağına paket şeklinde alıp, üzerini yırtarak servis edin. Afiyet olsun!

12 Nisan 2010 Pazartesi

Tiramisu


Malzemeler

- 1 paket kedi dili
- 1 çorba kaşığı nescafe
- 2 çorba kaşığı şeker
- 1 bardak sıcak su

Kreması için:

- 3 su bardağı süt
- 1 yumurta
- 1 kutu labne peyniri
- 3 fincan un
- 3 fincan şeker
- Üzeri için kakao

Kedidili bisküvileri sıcak su,granül kahve,şeker ve süt karışımıyla ıslatın.Diğer tarafta süt, yumurta, şeker,un ile bir krema pişirin. Pişen kremayı ateşten alın. Labne peynirini ekleyip iyice çırpın. Servis tabağınıza bir sıra kedidili bisküvi dizin. Üzerine muhallebinin yarısını dökün. Yine üstüne ıslatılmış bisküvi koyup kalan muhallebiyi üzerine dökün.

En üstüne kakao eleyip en az 2 saat dinlendirdikten sonra servis edin. Afiyet olsun!

8 Nisan 2010 Perşembe

Zeytinyağlı Barbunya


Malzemeler
- 1 kilo barbunya
- 2 tane kuru soğan
- 3 orta boy domates
- 1 adet havuç
- 1 orta boy patates
- 2-3 tane kesme şeker
- tuz
- 1 çay bardağı zeytinyağı yada sıvı yağ
- 1 tutma maydanoz ( üzeri için)
- yarım limon (isteğe göre)

Soğanı zeytinyağı ile kavurun. Havuçları ve patatesleri küp küp doğrayıp, tencereye ilave edin. Domatesleri ekleyip, ezilene kadar pişirin. Barbunyayı ekleyip 5 dakika karıştırın. Sonra suyu, şekeri ve tuzu ilave edin. Kısık ateşte barbunyalar yumuşayana kadar pişirin. Üzerine ince kıyılmış maydanoz serpin.

Arzu ederseniz limon suyu ekleyin. Afiyet olsun!

7 Nisan 2010 Çarşamba

Mısır Ekmeği

Aslıhan arkadaşım mısır ekmeği ne zaman yapıp, bloga koyacaksın diye soruyordu. Bugün mısır ekmeği yaptım ve ablamın gününe götürdüm. Arkadaşlar yediklerinde "hımmmm bu ekmek değil, sanki kek" dediler.  Benim için başkalarının beğenmesi çok önemli... O zaman lezzetinden emin oluyorum.

Sözün kısası; isterseniz yemek yanında, isterseniz çay yanında yiyebileceğiniz bir ekmek...

Malzemeler
- 250 gr beyaz un
- 250 gr mısır unu
- 375 ml süt
- 2 yumurta
- 1 yemek kaşığı bal
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 paket kabartma tozu


Ekmek Makinesi haznesine öncelikle oda sıcaklığındaki sütü koyun. İçine oda sıcaklığında yumurtaları kırın ve balı ekleyin. Malzemelerin üzerine önce beyaz unu, sonrasında da mısır ununu ekletin. Unun bir köşesine tuzu dökün.  Unun ortasına kabartma tozunu koyduktan sonra ekmek makinesini çalıştırın. Ben Arçelik'in ekmek makinesini kullanıyorum. Hızlı pişirme programını seçtim (2 saat 20 dk.lık). Pişirme seçimi olarak orta pişirmeyi seçtim. Afiyet olsun!

4 Nisan 2010 Pazar

Dana Şinitzel

Hep şinitzeli tavukla mı yapıyorsunuz? O zaman dana şinitzeli deneyin. Bu tadı seveceksiniz....




Malzemeler:
- 4 adet dana bifteği ( dövülmüş )
- 2 yumurta ( çırpılmış )
- 1 su bardağı galeta unu
- 4 çorba kaşığı yağ
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz

Biftekleri tuz ve biberlerle iyice ovun. Biftekleri önce yumurtaya sonra galeta ununa bulayıp fazla unu silkeleyin. Genişçe bir tavada yağı kızdırın. Biftekleri 3–4 dk iki taraflı kızartın.

3 Nisan 2010 Cumartesi

Fırında Bütün Tavuk ve İç Pilav


Tavuk için Malzemeler
- 1 orta boy tavuk
- 1 orta boy havuç
- 1 orta boy soğan
- 1/2 çorba kaşığı salça
- 2-3 defne yaprağı
- 3 çorba kaşığı sıvıyağ
- 1/4 limon suyu
- 3-4 diş sarımsak
- 2 kesme şeker
- 1 çay kaşığı köri
- tuz
Tavuğu birkaç su yıayarak bir tencereye yerleştirin (Ben düdüklüde haşladım). Soğanı ve havucu iri doğrayarak tavuğun etrafındaki boşluklara yerleştirin. Limon suyunu, sarımsakları, defne yapraklarını, tuzu ve tavuğun yarısına gelecek kadar sıcak suyu ekleyip, ağır ateşte tavuk eti hafifçe diri kalacak şekilde haşlayarak tencereden alın.

Tavuğu hafifçe yağlanmış fırın kabına yerleştirin. Bir tavaya sıvıyağı alıp, salçayı ekleyerek çok az kavurun. 2-3 çorba kaşığı tavuk suyunu, tuzu, köriyi, kesme şekeri ilave ederek sosu bir taşım kaynatıp ateşten alın. Sosu fırça yardımıyla tavuğun derisine sürün. Isıtılmış 230 derecedeki fırında tavuğun derisi nar gibi kızarana kadar pişirip, servis yapın.

İç Pilav
- 2 su bardağı pirinç
- 2,5 su bardağı tavuk suyu
- 1 adet iri soğan
- 2 yemek kaşığı kuş üzümü
- 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- - 2 çay kaşığı tarçın
- 2 çay kaşığı kimyon
- 2 çay kaşığı dolma baharı
- 2 çay kaşığı kuru nane
- - 2 çay kaşığı toz şeker
- 1/4 su bardağı zeytinyağı
- 1 tutam dereotu

Pirinçleri yıkayıp, suda bekletin ve süzün. Tencereye zeytinyağı koyun, küp küp doğranmış soğan ve fıstıkları kavurun. Pirinçleri ekleyin ve bir süre daha kavurun. Sıcak tavuk suyunui kuşüzümünü, tüm baharatları ve toz şekeri ekleyinç Demlendikten sonra servis yapın.

Afiyet olsun!





-

-

2 Nisan 2010 Cuma

Düğün Çorbası

Düğün çorbası denince hamileliğim aklıma gelir. Neden mi?

Çalıştığım yerde yemekler dışarıdan geliyordu. Tüm ayın yemek listesi, onay için  bana geliyordu. Ben de o zaman hamileyim ve nedense düğün çorbasına dayanamıyorum. Listeyi elime alıp, mevcut çorbaların üstlerini çizip, düğün çorbası olarak değiştiriyordum :) Tabii birkaç tane mercimek, yayla vs bırakıyordum.


Malzemeler
- 300 gr parça et
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 kaşık un
- 1 orta boy soğan
- 6 su bardağı su
- 2 yumurta sarısı
- 1/2 limon suyu
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

Tencereye parça etleri ve suyu koyup, etler yumuşayıncaya kadar haşlayın. Et pişince, sudan alın ve tel tel ayırın. Başka bir tencerede yağ ile unu 3 dk kavurun. Sıcak et suyu ve et parçalarını, kavrulmuş karışıma azar azar iyice yedirin. Kıvamlı hale gelinceye kadar pişirin. Terbiye için bir kasede yumurta sarılarını, limon ile bir süre çırpın. Sıcak et suyundan biraz alın, kaseye ilave edin ve bir süre daha çırpın. Sonra terbiyeyi çorbaya dökün. 1-2 taşım kaynattıktan sonra ateşten alın.

Servis sırasında kaselere kızgın yağda hazırlanmış kırmızıbiberli sos dökün. Afiyet olsun!