23 Nisan 2010 Cuma

İzmir Köfte


Köftesi için malzemeler
- 500 gr. kıyma
- 2 dilim bayat ekmek
- Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış)
- 2 tane orta boy soğan (rendelenmiş)
- 2 diş sarımsak
- Karabiber,pul biber, kimyon
- tuz
- Kıvamı bulması için 1 kahve fincanı kadar su

Diğer Malzemeler
- 3 orta boy patates
- 2 tane domates
- 2 tane çarliston biber
- 2 kaşık domates salçası
- Yeteri kadar sıvı yağ,
- tuz

Önce köfteyi hazırlayın. Soğanı, sarımsağı rendeleyin. Bir kaba kıymayı, rendeleri, baharatları, maydanozu koyun. Daha sonra az su yardımı ile kıvamlı bir köfte elde edene kadar yoğurun. Uzunlamasına köfteler yapın. Diğer taraftan patatesleri soyup yıkayıp kurulayın. Elma dilimi şeklinde kesin ve bol sıvı yağda yarı kıvamda kızartın. Kızdırılmış yağda köfteleri tam pişmeyecek şekilde kızartın.Patateslerin kabuklarını soyun ve elma dilimler şeklinde kesin. Tuzlayın  ve onları da hafifçe kızartın.

Kızaran patatesleri uygun bir tepsiye alın. Kızaran köfteleride patateslerin üzerine döşeyin. Üzerine elma dilimi domatesleri ve biberleri koyun. Köfteleri kızarttığınız tavada, 2 kaşık salçayı az yağda kokusu çıkana kadar çevirin. 3 su bardağı kadar sıcak suyu ilave edin. Bir kaynatın ve ocaktan alın. Patates ve köftelerin üzerine dökün. 200 derecelik fırında 30 dakika kadar pişirin.

İsterseniz tepsinin üzerini yağlı kağıt yada aluminyum folya ile kapatın. Böylece üzerindeki domatesler ve biber yanmamış olur. Afiyet olsun !

Hiç yorum yok: