1 Mayıs 2010 Cumartesi

Zeytinyağlı Enginar

Enginar benim için baharın gelişini haber veren bir sebze.Sağlık ve lezzet kaynağı: Enginar cynarin içerdiği için karaciğer ve safra kesesinde biriken nikotin, alkol ve yağın vücuttan atılımını sağlar. Ayrıca vücuttaki amonyak ve kolestrolü azaltır.

Bol A ve B vitamini içerdiğinden atardamar kireçlenmesini önlemekte ve safra kesesi rahatsızlıklarını gidermektedir. Bunun dışında cinsel gücü artırıcı, ateş düşürücü, vücudu kuvvetlendirici ve iştah açıcıdır. Romatizma, ishal, sarılık hastalıklarına ve sinirlere iyi gelir.

Mineral bolluğu bakımından en zengin sebze olan enginar, her derde deva olarak kabul ediliyor. Karaciğerin en büyük dostu olarak bilinen enginarı mevsiminde bolca tüketmek gerektiğinden, size enginarlı tarif vereyim dedim.



Malzemeler
- 4 adet ayıklanmış enginar
- 1 havuç
- 1 orta boy patates
- 150 gr bezelye
- 1 orta boy soğan
- 1 tatlı kaşığı un
- 2,5 su bardağı sıcak su
- 1 limon
- dereotu
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- tuz

Öncelikle patates ve havuçları temizledikten sonra küp küp doğrayın. Bir tencerede patates, havuç ve bezelyeyi haşlayın. 1 adet soğanı yemeklik doğrayın, karnıyarık tenceresi gibi bir tencere seçin. Tencereye zeytinyağını koyun ve soğanı 1-2 dakika kadar kavurun. Kavurduğunuz soğanın içine, 1 tatlı kaşığı unu ve 2,5 bardak sıcak suyu ekleyin. Daha sonra enginarları yıkayıp, tencereye dizin. Üzerlerine 1 limonun suyunu  ve tuzu ekleyin. Tencerenin ağzını kapatıp 20 dk kısık ateşte pişirin. Daha sonra da haşladığınız garnitürü  enginarlara bölüştürün. Kısık ateşte bir müddet kadar pişirin. Piştikten ve soğuduktan sonra üzerine ince kıyılmış dere oyu serpilerek servis yapın. Afiyet olsun!

Hiç yorum yok: