28 Kasım 2010 Pazar

Tutmaç Çorbası


1 su bardağı yeşil mercimek
1 avuç erişte
2 su bardağı yoğurt
tuz
arzuya göre tereyağı, kırmızı toz biber, nane

Yeşil mercimeği tencereye alıp üzerine su ekleyin. Mercimekler pişmek üzere iken erişteleri ilave edin.  Erişteler pişince 2 su bardağı yoğurdu bir kapta karıştırın. Çorbanın suyundan yoğurda ekleyip ılıtın. Yoğurdu çorba tenceresine ilave edin. Tuzunu ayarlayın. Bir tavada yağı eritip biberi kızdırın. En son üzerine bolca nane serpin.

Kadınbudu Köfte


500 Gr. Kıyma (kuzu ve dana eti karışık olursa daha iyi olur)
1 çay bardağı pirinç
1 Adet (orta boy) Kuru Soğan
10-15 Dal Maydanoz
2 Adet Yumurta
2-3 Yemek Kaşığı Un
Tuz-Karabiber

Önce pirinci yıkayıp, haşlayın. Sonra bir tavaya 1 yemek kaşığı kadar sıvı yağ koyun ve kıymanın yarısını"orta ateşte, 4-5 dk. sürekli karıştırarak kavurun, indirmeye yakın çok az tuz ekleyin. Ilınmaya bırakın. Derin bir kaseye, kavrulmuş kıyma, çiğ kıyma, rendelenmiş soğan, pirinç, kıyılmış maydanoz, 1 adet yumurta ve tuz ile karabiberi koyun.

Malzemeler karışıncaya kadar yoğurun, ızgara köftedeki gibi malzemeler özleşinceye kadar yani çok yoğurmanıza gerek yok. Hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparın ve yassı köfte şekli verin.

Geniş bir tabağa un serpin, çukur bir tabağa yumurtayı kırın ve çırpın.Köfteleri önce una, sonra yumurtaya bulayın ve kızgın yağda kızartın. Bir peçete üzerine alarak fazla yağının süzülmesini sağlayın. Afiyet Olsun!

Elmalı Turta

- 1.5 çay bardağı sıvı yağ (veya yarım su bardağı)
- 1 çay bardağı yağsız süt (veya yarım su bardağı)
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- Alabildiği kadar un

Tüm malzemeleri karıştırarak, ele yapışmayacak bir hamur elde edin. Hamurdan Hamurdan bir yumruk büyüklüğündeki parçayı ayırın. Biri büyük, biri küçük iki parça hamuru kapalı kap içinde buzdolabında 3-4 saat kadar dinlendirin.

Elmalı harç için malzemeler:
- 4-5 adet elma
- 1 bardak toz şeker
- 1 avuç ceviz ya da fındık
- 1-2 tatlı kaşığı tarçın

Elmaları rendeleyin. Şekerle karıştırıp, kısık ateşte püre kıvamına gelinceye kadar pişirin. Piştikten sonra, içine ağza gelecek küçüklükte parçalar haline getirdiğiniz cevizi ve tarçını ilave edip, soğumaya bırakın.

Buzdolabına koyduğunuz hamur parçalarından büyük olanı çıkarıp, 5-10 dakika yumuşamasını bekleyin. Ufak parça dolapta kalsın. Yağlanmış, orta büyüklükte bir borcama hamuru iyice yayın. Üzerine soğuttuğunuz elmalı püre karışımını dökün. Buzdolabındaki ufak hamur parçasını çıkarın, rendenin iri kısmı ile rendeleyin. Turtanızı 170 derece fırında yaklaşık 45 dakika pişirin. Soğuduktan sonra, üzerine bir süzgeç yardımı ile pudra şekeri serpin.

Kaşarlı Patates


Malzemeler
- 3-4 orta boy patates
- Sıvı yağ
- Kaşar (rendelenmiş)
- Pul Biber

Patatesleri küp küp doğrayın. Teflon tencereye yağı koyun, patatesleri ilave edin. Bir iki dakika kavurduktan sonra tencerenin kapağını kapatın. Tencerenin altını kısın, kısık ateşte patatesler pişsin. Patatesler pişince üzerine rendelediğiniz kaşarları ve pul biberi ekleyin. Afiyet olsun!

Peynirli Kolay Çörek

Aniden bir misafir mi geldi? Canınız poğaça mı çekti. Ama poğaçaları tek tek yap, içine malzemeyi koy çok zaman alan bir iş değil mi? İşte size poğaça tadında, pratik bir tarif...

- 1 BARDAK YOĞURT
- 1 BARDAK SIVI YAĞ
- 1 PAKET KABARTMA TOZU
- 1 ÇAY KAŞIĞI TUZ
- 1 YUMURTA  (Beyazı içine, sarısı dışına)
- ALDIĞI KADAR UN


Tüm malzemeyi karıştırın. Ele yapışmayan kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin. Yağladığınız tepsiye yayın, hamuru biraz dışa taşırın ki içine malzemeyi koyduktan sonra örtülsün. Ortasına peynir, maydanoz karışımını koyun. Etrafını hamurla kaparın. Üzerini yağlayın. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun