28 Ekim 2010 Perşembe

Fıstıklı Un Kurabiyesi

Mıhlama


Hamilelik döneminde canım sık sık Karadeniz yemekleri çekiyor. Anneme lahana yemeği yaptırdım. Soluksuz iki tabak yedim. Çok açtım ve yanında  ekmek de yemedim. Boş mideye 2 tabak lahana girince bütün akşam boyunca kıvrandım. Ama pişman değilim :)

Komşular arası kahvaltı günlerimiz başladı. Komşum Sema abla da benim gibi Rizeli. Ondan da kahvaltıda mıhlama istedim. Mıhlama tavasını ortaya koyduk. Bütün arkadaşlar kahvaltılıklara hiç bakmadan, ekmeği bandıra bandıra yedik. Şimdi yazarken de canım çekti :)))

Malzemeler:
- 2 su bardağı mısır unu
- 500 gr özel mıhlama peyniri ya da kaşar da olabilir.
- 150 gr tereyağı
- 3 su bardağı su

Tereyağı ve mısır ununu kavurun. 10 dk. mısır ununun rengi dönene kadar kavurun. Mısır unu bir güzel kavrulduktan sonra 3 su bardağı su ekleyin ve bütün malzemelerin fokurdamasını bekleyin. Peynirleri çok küçük parçalara ayırmayın ve yavaş yavaş eklemeye başlayın. Bir yandan da karıştırın ve peynirin içinde erimesini bekleyin. Kendi haline biraz bırakın. Tereyağı üste çıkıp kendini gösterdiğinde artık yemeğe hazır hale geldi demektir. Afiyet olsun!
Mıhlamayı kesinlikle sıcak yemenizi tavsiye ederim. Soğuduktan sonra yada ısıtıp sonra yemek büyük bir hata olur :)

23 Ekim 2010 Cumartesi

Fırında Patatesli Börek

Deryalı Günler'i seyrederken gördüğüm bir börek tarifini kendimce değiştirerek bir börek yapayım dedim. Ortaya bu börek çıktı. İnanılmaz yumuşak, lezzetli, kolay bayatlamayan, çok beğenilen bir börek oldu. daha sonra kıymalısını ve peynirlisini de denedim. Hepsinde sonuç mükemmeldi.

Malzemeler
- 4 yufka
- 1 bardak su
- 3/4 su bardağı sıvıyağ
- Küçük bir kase un

İçi için
- 4 adet orta boy patates
- 1bardak süt
- karabiber, tuz
- 1 yumurta

Tavuklu Şehriye Çorbası

Aslında hasta çorbası olarak da bilinen bu çorbaya o kadar düşkün değildim. Hamilelik işte. 3 gündür yapııyorum ve 2 koca kase içiyorum. Sanki dünyanın en güzel yemeğini yer gibi büyük bir iştahla yiyorum. Hem de benim ve bebişim için çok yararlı bir çorba içmiş de oluyorum.

Malzemeler
- 1 tavuk budu
- 1 adet orta boy domates
- 5 bardak su
- 1.5 çay bardağı arpa şehriye

Tavuk budunu 5 bardak su ile bir tencerede haşlayalım. Haşlanan tavuğu alıp, bir tabakta didikliyelim. Başka bir tencereye domatesi rendewleyelim, gerekli görürseniz azcık domates salçası koyabilirsiniz. Renk versin diye ben bir tatlı kaşığı ekledim. Biraz kavuralım. Üzerine tavuk suyunu ilave edelim. Arpa şehriyeleri de ekleyip, kaynadıktan sonra tavuğu da ekleyip, 20 dk pişirelim. Şehriyeler pişince altını kapatalım. İçerken limon sıkabilirsiniz.

Poşette Sebzeli Kremalı Tavuk

Zamanı olmayanlar için çabucak pişen, çok lezzetli bir yemek.



Malzemeler
- 2 adet kemiksiz tavuk kalçası
- 1 adet patates
- 1 adet havuç
- 1 adet domates
- 3 adet arpacık soğan
- 1 diş sarımsak
- 100 ml krema (1/2 kutu)
- 1 tatlı kaşığı un
-zeytinyağı, karabiber
- fırın poşeti

Domatesi rendeleyerek püre haline getirin. Patatesi ve havucu soyun, yıkayın ve dilimleyin. Tavuk kalçalarını, patatesi, havucu, soğanı ve sarımsağı unlanan fırın poşetinin içine koyun.

Zeytinyağını, kremayı, domates püresini ve karabiberi de ilave edilip poşetin ağzı bağlayın. Bir iki tane delik açın. Önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirin. Afiyet olsun!