26 Ağustos 2010 Perşembe

Meksika Fasulyeli, Rokalı Salata


Malzemeler: Roka, havuç, meksika fasulyesi, mısır
Sos: Limon, zeytinyağı ve tuz

Erzurum Çorbası

Malzemeler

- 300 gr kıyma
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 çay bardağı yıldız şehriye
- 1 kase yoğurt
- 2-3 diş sarımsak
- 1 adet soğan
- karabiber,kırmızıbiber
- nane, tuz
-  tereyağ

Kıymayı tuz karabiber ve rendelenmiş soğanla yoğurun. Misket büyüklüğünde köfteler yapın.İki kaşık salça ve bir lt. suyu kaynatıp köfteleri içine atın.
Köftelerin pişmesine yakın şehriyeleri ekleyin.  Diğer tarafta hazıırladığınız sarmısaklı yoğurdu karıştıra karıştıra tencereye ekleyip ateşten alın.
Servis yaparken tereyağında kızdırılmış pul biber ve nane karışımını üzerine gezdirin.

Afiyet olsun!

Közlenmiş Kırmızı Biber İçinde Patlıcan Kızartması


Malzemeler
- 6 adet közlenmiş kırmızı biber (ben fırında közledim) (ya da 1 kavanoz közlenmiş kırmızı biber)
- 3 adet patlıcan
- tuz

Sos için
- 1 kase yoğurt
- ezilmiş 2 diş sarımsak

Patlıcanları soyun, yıkayın ve kurulayın. Daha sonra küp küp doğrayın. Kızgın yağda kızartın. Közlenmiş biberlerin içlerini temizleyin. Kızarmış patlıcan ile doldurun. Servis tabağına alın ve üzerine sarımsaklı yoğurtu dökün. Afiyet olsun!

18 Ağustos 2010 Çarşamba

Fırında Sütlaç




Malzemeler

- 1 litre süt
- 1 su bardağı Şeker
- yarım su bardağı pirinç
- 1,5 yemek kaşığı buğday nişastası
- bir tutam Tuz
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 paket vanilya

Pirinçleri 2-3 su yıkayın, ortaboy bir tencereye alın üzerini geçecek kadar su ve bir tutam tuz ilave edin, şişip yumuşayana kadar orta ateşte kaynatın.

1 litre sütten küçük bir cezveye süt ayırın içine nişastayı ve vanilyayı ekleyin,karıştırarak eritin. Pirinçler yumuşayınca sütü ve şekeri tencereye katın, kaynayana kadar orta ateşte karıştırın. Cezveyi küçük ocağa alın, nişasta koyulaşana kadar karıştırın. Tencerede kaynayan süte cezvenin tamamını ekleyin 5-6 dakika daha karıştırarak pişirin. Ocağı kapatın, sütlaçtan 1-1,5 kepçe kaseye alın ve yumurta sarısını ekleyerek çırpın .

Kalan sütlaçları küçük kaplara bölüştürün, üzerine yumurtalı sütlaçtan gezdirin. Kapları önceden ısıtılmış 200 derece fırın tepsisine yerleştirin ve yarılarına gelecek kadar su koyarak fırınlayın. Sütlaçların üzeri kızarınca fırından alın, ılık yada soğuk servis yapın.

Afiyet olsun!

Cacık

Malzemeler:
- 2 adet salatalık
- 2 su bardağı yoğurt
- Sarımsak (miktarı size kalmış)
- isteğe göre kuru nane, dereotu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Su

Salatalıkları yıkayın ve alacalı soyun. Daha sonra da salatalıkları küp küp doğrayın. Sarımsakları ince ince kesin ya da rendeleyin.  Salatalıkları, sarımsakları ve yoğurtu çukur bir kaba alın. Soğuk suyu yavaş yavaş ilave edin ve istenilen kıvamda yoğurtu sulandırın. İsteğe göre nane ilave edin. Afiyet olsun!

16 Ağustos 2010 Pazartesi

Havuç Çorbası


Malzemeler
- 2 adet havuç
- 2 bardak süt
- 3 yemek kaşığı sıvıyağ
- 3 kaşık un - 1 tatlı kaşığı toz biber veya pul biber
- 3 bardak su
- tuz

Havuçları rendeleyip, tencereye alın ve sıvı yağ ile rengi değişene kadar soteleyin. Diğer taraftan yağsız tavada unu pembeleşene kadar kavurun.Kavrulan unu havuçların üzerine ilave edin, tozbiberle birlikte karıştırın.Üzerine sütü yavaş yavaş dökürek karıştırın. Su da ilave ederek kaynayana kadar karıştırın ve kaynadıktan sonra da tuz ilave edin.(Kaynamadan tuz koyulursa kesiliyor)

Ocaktan alındıktan sonra blenderdan geçirin ve üzerine dereotu veya maydanozla servis yapın.
Afiyet olsun

Patates Çorbası

Malzemeler:

- 4 adet orta boy patates
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 1/2 çorba kaşığı un
- 2 çorba kaşığı sıvıyağ
- Tuz, karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 4 su bardağı su

Patatesleri ve soğanı küp doğrayın, 1 kaşık sıvıyağla birlikte derince bir tencere içine alın. Tahta kaşıkla arada karıştırarak 5 dk kadar kavurun. Unu serpin, tuz ve karabiber ekleyin, karıştırın. Sebze suyunu ya da sade suyu ekleyin, kaynayıncaya kadar karıştırın. Kaynayınca kapağını kapatın, ocağı kısın ve yaklaşık yarım saat kadar pişirin. Sebzeler iyice yumuşayınca blenderdan geçirin. Tuzunu kontrol edin.

Kalan 1 kaşık sıvıyağı ufak bir tavada ısıtın, kırmızı biberi ekleyip ocağı hemen kapatın. Kaselere aldığınız çorbanın üzerine yağ gezdirin, kıtır ekmekle birlikte servis yapın.
Afiyet olsun!

12 Ağustos 2010 Perşembe

Milföylü Yufkalı Börek

Arkadaşlar tıpkı su böreği gibi oluyor. Bir dilim alan bir dilim daha aldı. Çok lezzetli, kolay bir börek...

Malzemeler
- 2 yufka
- 12 adet milföy (milföy adedini tepsinize göre ayarlayabilirsiniz)
- 2 yumurta
- 1 şişe maden suyu
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- Peynir, arzu ederseniz maydanoz
Sosu için; Yumurta, yağ, maden suyunu karıştırın. Diğer taraftan 6 kare milföyü elinizle uzatıp, genişletin ve tepsiye yayın. Üzerine 1 yufkayı bölüp harca  bulayıp, yayılır ve içi koyun. Diğer yufka da aynı şekilde serin. Kalan 6 milföyü de esneterek üzerine kapatın. Dilimleyin.Yumurta,yağ, maden suyuyla hazırlanan sosu böreğin üzerine dökün. 5 -10 dakika iyice çekmesi için bekletilir. Önceden ısıtılmış fırında 200 derecede pişirin. Afiyet olsun.

3 Ağustos 2010 Salı

Şehriye Pilavı


Malzemeler
- 2 su bardağı arpa şehriye
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- tuz
- 2 su bardağı kaynar su

İlk önce yağı tencereye koyun, sonra arpa şehriyeyi yağda kavurun. Sehriyeleri kavurdiktan sonra üzerine suyunu veya et suyunu ilave edip kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Suyunu çektikten sonra, tencerenin üzerine bez kapatıp demlenmesini bekleyin.

Fasulye Diblesi


Malzemeler
- 1 kg taze fasulye
- yarım su bardağı pirinç
- 1 çorba kaşığı domates salçası ya da 2,3 adet domates
- yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı tuz

Fasulyenin kenarlarını temizleyip,yıkayın. Hemen hemen 2 cm lik parçalara bölün. Verev keserseniz şık oluyor. Tencereye yağı koyun. Soğanı ve domatesi kavurun. Fasulyeleri üzerine atıp birlikte kavurun. Daha sonra yıkadaığınız temizlediğiniz 1 çay bardağı pirinci ekleyin. 1-1,5 su bardağı su ekleyin. Tuzunu koyup ağır ateşte pişirin.

Ayçekirdekli Ekmek