21 Haziran 2010 Pazartesi

Elmalı Tart




hamur malzemeleri:
- 2,5 su bardağı un
- 150 gr oda sıcaklığında margarin
- !/2 su bardağı toz şeker
- 1/2 paketten biraz fazla kabartma tozu
- 2 yumurtanın sarısı

iç malzemeleri:
- 3 orta boy elma
- 1/2 su bardağı toz şeker
- 1/2 su bardağı irice dövülmüş fındık
- 1 tatlı kaşığı tarçın

3 elmanın kabuklarını soyup rendeleyin. Tavaya elmaları ve yarım su bardağı toz şekeri ekleyip pişirin. Pişince yarım su bardağı fındık ve 1 tatlı kaşığı tarçın ekleyip karıştırın. Soğumaya bırakın. Unu geniş bir kaba koyun. ortasını açıp 150 gr margarini, yarım su bardağı toz şekeri, yarım paketten biraz fazla kabartma tozunu ve 2 yumurtanın sarısını ekleyin. Tüm malzemeleri karıştırıp yoğurun.

Hamuru iki parçaya bölün. Parçalardan birini merdaneyle açıp, margarinle yağlayıp un serptiğiniz 25-30 cm çapındaki yuvarlak bir borcama yayın. Hamurun kenarlarını hafifçe yükseltin. Elmalı malzemeyi hamurun üzerine yayın. Kalan hamuru merdaneyle oldukça ince açın. Hamurdan yarım santim genişliğinde şeritler kesin. Bu şeritleri elmaların üzerine bir kafes örecek şekilde yerleştirin. Tartınızı önceden ısınmış 180C fırında şeritlerin üzeri pembeleşene kadar pişirin. Afiyet Olsun!

18 Haziran 2010 Cuma

Zeytinli Sütlü Ekmek


Malzemeler
- 3 bardak beyaz un
- 1 çorba kaşığı şeker
- 1 silme tatlı kaşığı tuz
- 1 bardak süt
- 1 su bardağı doğranmış siyah zeytin (yeşil zeytin de kullanabilirsiniz)
- 1 tatlı kaşığı instant kuru maya
- 25 gram tereyağı, yumuşak

Makinenin haznesine ilk olarak sütü koyun. Unu bir kaşıkla serperek sütü örtecek şekilde ilave edin. Tuzu, şekeri ve yumuşatılmış tereyağını unun hemen üstüne haznenin farklı köşelerine yerleştirin. Unun ortasında küçük bir çukur açıp içine mayayı serpiştirin.  Ekmek haznesini makineye yerleştirip kapağını kapayın. Beyaz ekmek, 500 gram, orta kızarıklık seviyesini seçerek makineyi çalıştırın. 3 saatlik program olmalı.

Fırında Et Sote


Malzemeler
- 1kg sotelik et
- Zeytinyağı
- 500 gr mantar
- 5-6 adetsivribiber
- 1 büyük soğan
- 3 domates
- üzeri için rendelenmiş kaşar
- tuz ve karabiber

Bir tavada zeytinyağı ile etleri alın. Suyunu salıp, çekene kadar önce yüksek sonra kısık ateşte pişirin. Piyaz şeklinde doğradığınız soğanları ekleyip kavurun. Daha sonra sivribiber, domates ve mantarları ekleyin. Her eklediğiniz malzemeyi beş dakika kadar kavurun. Tavanın kapağını kapatıp, 10 dakika pişirin. Tuzunu ve karabiberini ekleyin. Sonra da servis yapacağınız fırın kabına alın.Önceden 200 derecede ısıttığınız fırında 10 dakika pişirin. Üzerine rendelediğiniz kaşar peynirini ekleyin ve kaşarlar eriyene kadar pişirin. Afiyet olsun!

5 Haziran 2010 Cumartesi

Menemen


Malzemeler
- 3 adet orta boy domates
- 5 adet taze yumurta
- 6 adet sivri biber
- Tereyağı ya da sıvı yağ
Arzu edilirse;1 adet orta boy kuru soğan, 1 adet kırmızı biber

Biberleri tavada yağda kavurun. Sonra kabuklarını soyduğunuz ve küp şeklinde kestiğiniz domatesleri ilave edin. Arasıra karıştırarak 10 dk. pişirin. Suyunu çekmeye başlayınca yumurtaları çırpın ve tavaya dökün. Kısık ateşte pişirin. Afiyet olsun!

Tava Böreği


Malzemeler
- 3 yufka
- 1 yumurta
- 1 su bardağı süt
- yarım su bardağı sıvı yağ
- beyaz peynir, arzu ederseniz maydanoz

Teflon tavayı yağlayın. Bir yufkayı tavanın içine kenarları taşacak şekilde serin. Diğer iki yufkayı da 4 bölüp hazırlayın. Bu arada bir kaseye yumurta, süt, sıvı yağ koyup çırpın. Karışımı tavanın içindeki yufkaya sürün. Daha sonra kesilen yufkadan koyun ve sostan sürün. İçine ezilmiş peynir ve maydanoz koyun.  Diğer yufka parçalarıyla üstünü kapatın ve aralarına sos sürün. En son sarkan kenarları içe katlayın. Tavanın ağzını kapatın ve çok kısık ateşte ağır ağır pişirin. Alt kısmı kızarınca spatula yardımıyla çevirin. Afiyet olsun!